جهت بهبود نخلستان خرما یکسری عملیات به صورت سالانه که برای تولید و کیفیت میوه خرما تکرار می شوند. این عملیات عبارتند از “

1)هرس >2)حذف تنه جوش و پاجوش>3)تغذیه>4)گرده افشانی>5)تنک میوه >6)هدایت “آرایش و بستن خوشه >7)پوشش دهی خوشه ها>8)برداشت

به غیر از این مراحل” آبیاری مستمر و چیدن علفهای هرز ” رسیدگی به آفات و بیماری های نخل هم جز عملیات های سالانه برای بهبود نخلستان خرما می باشد

هرس نخل خرما ”

هرس نخل خرما

هرس کردن نخل خرما با درختان دیگر متفاوت است ” در درختان دیگر زمان هرس اصولا شاخه های زنده را هم قطع می کنند .اما در نخل خرما فقط چوب های مرده یا تقریبا مرده و اصولا شاخه های که در حال خشکیده گی هستن .قطع می شود. هرس نخل خرما به پنج روش هرس انجام می گیرد . 1) هرس برگ "2) هرس دم برگ " 3) هرس خار" 4) هرس دم خوشه ها" پس از برداشت و حذف تنه جوش و پاجوش در نخل خرما متداول است.

1) هرس برگ ” یک نخل خرما هر سال تقریبا 2 تا 3 حلقه برگ تولید می کند.که این حلقه ها 13 برگ دارند. عمرهر برگ سه تا هفت سال می باشد . این برگ ها بطور متوسط 4 متر طولشان می باشد.پس در نتیجه برگ های بالایی و نزدیک به جوانه های انتهایی جوان تر و برگ های پایینی تاج مسن تر هستند.

درزمان هرس فقط برگهای مسن تر و خشک شده قطع می شوند .بریدن برگ های سبز نخل خرما خیلی کم پیش می آید.آنهم به دلیل فراوانی برگ سبز در مورد نخل های جوان در برخی ارقام ” زمانی که این برگ های فراوان قطع شوند .تعداد بسیاری از آنها زیر خوشه های میوه قرار خواهند گرفت. در یکسری موقعیت ها موجب زیاد شدن میوه های ترک دار و سرسیاه و خشک می شوند . در تابستان وزمانی که برداشت انجام میشود ومقدار آب دهی کمتر می شود .این برگ های سبز زیادی برابر میوه آب به خود می کشند و باعث می شوند آب کمتری به میوه برسد.در این شرایط بخاطر بهبود کیفی میوه خرما برگ های سبز تا نقطه ای که انتهای بیش تر خوشه ها نمایان و دیده شوند را قطع می کنند. درختان نخل خرمای مسن تر از 20 سال خیلی کم برگ های خود را در زیر خوشه های میوه رسیده نگه می دارند.” موارد ی مانند " رقم خرمای حلاوی و خضراوی که دنباله خوشه میوه کوتاه دارند و بریدن برگ سبز زیر خوشه های میوه ظرفیت باروری نخل خرما را کم می کند. .پس بریدن برگ های سبز نخل خرما بجز در موارد ارقام نادر ” برای رقمهای نخل خرما های دیگر توصیه نمی شود.

هرس برگ درخت نخل خرما را با ایجاد اهدافی صورت می گیرد . که عبارتند از

1)تاج نخل از تهویه بهتری برخوردار می شود 2( تنه نخل دچار پوسیدگی تدریجی نخواهد شد

3)بهداشت نخل و نخلستان رعایت شده وجلوگیری می شود از منابع بیماری و آفات

4)تعادلی ایجاد صورت می گیرد برای تولید محصول با کیفیت و کمیت وهمچنین بین اندامهای رویشی و زایشی گیاه

5) کارهای مانند عمل گرده افشانی "سم پاشی و تنظیم و هدایت خوشه ها بسیار سهل و آسان می شود.

زمان هرس نخل خرما

الف) زمان پس از برداشت ” که برگه های خشک و آلوده به آفات نخل خرما هرس می شوند . ب)در زمان گرده افشانی ” که باعث آسانتر شده عملیات گرده افشانی نخل خرما می شود. پ)زمانی که می خواهند خوشه ها را تنظیم و آرایش دهند . ” تقریبا این نوع هرس بین 6 تا 8 هفته پس از گرده افشانی صورت می گیرد .تا تعادلی بین اندامهای رویشی و زایشی نخل خرما ایجاد گردد. ونسبت مناسبی بین برگ و خوشه تا مین شود.هرس برگ نخل خرما در این زمان باعث فضای مناسب زیر خوشه ها جهت آرایش خوشه ها و آسانتر شدن در عملیات پوشش خوشه ها و برداشت آن می گردد.

شرکت تجاری درنای dornai.ir تهیه و توزیع ارقام با کیفیت خرمای جنوب در بسته بندی های شیک و با قیمتی مناسب ” در خدمت عزیزان وتجار گرامی در سراسر کشور می باشد .

با ما در تماس باشید ” 09385332588—09125532588 تلگرام ” mehdi 2455 ——–اینستگرام “m.a.dornai.ir جیمیل شرکت “alimardani.mhdi31@gmail.com

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس