در اینجا میخواهیم مقایسه ای داشته باشیم از خشک کردن میوه خرما با روش آفتابی به نسبت میوه های مانند انجیر و زردآلو” پس مختصر توضیحاتی قبل از انجام این فرآیند میدهیم تا بهتر آشنا بشویم .
رنگدانه ها”کاروتنوئید ها
آیا میدانید چه عواملی باعث ایجاد رنگدانهای زرد ” نارنجی و در برخی موارد قهوه ای و ارغوانی در گیاهان میشوند . و همچنین میوه خرما 🙁 کارو تنوئید ها ” که به دو دسته هیدرو کربن ها و گزانتوفیل ها تقسیم میشوند .
کاروتنوئید های هیدروکربنی در ساختمان خود فقط کربن و هیدروژن دارن
گزانتوفیل ها : مشتقات اکسیژن دار کاروتنوئیدهای هستند که علاوه بر هیدروژن و کربن حاوی اکسیژن به شکلهای هیدروکسی و کتونی میباشند .
نکته ( کارو تنوئید ها بر اساس وجود حلقه بتا و تعداد آن در ساختمانشان به سه گروه بی حلقه (لیکوپن)” تک حلقه (گاماکاروتن)” و دو حلقه (بتاکاروتن) تقسیم میشوند . که هر سه این موارد به عنوان پیشتاز در ویتامین(َA”آ) مهم هستند .)
جدول ” مقدار برخی ویتامین ها در خرمای خشک (میلی گرم در صد گرم وزن مرطوب)
رقم | تیامین | ریبوفلامین | نیاسین | پریدوکسین | فولات | آسکوربیک” اسید | منبع |
مجول | 0/050 | 060/. | 1/610 | 0/249 | _______ | _______ | usda_2010 |
دیگلت نور | 0/052 | 0/066 | 1/274 | 0/165 | ______ | 0/400 | USDA”2010 |
حلاوی | 0/092 | 0/160 | ______ | ________ | 0/053 | 3/300 | YOUSIF et aI”1982 |
سایر | 0/120 | 0/125 | _____ | ______ | 0/065 | _____ | YOUSIF et aI”1982 |
خدراوی | 0/085 | 0/135 | ______ | _______ | 0/039 | 2/90 | YOUSIF et aI “1982 |
زاهدی | 0/073 | 0/153 | ___ | ________ | 0/058 | 2/200 | YOUSIF et aI” 1982 |
Khudari | ______ | ________ | _________ | ______ | ______ | 1/000 | Sawaya et aI “1982 |
SUIIAJ | ____ | _____ | ______ | ____ | _____ | 1/500 | Sawaya etaI “1982 |
نیاز روزانه میلی گرم در روز | 1/200 | 1/300 | 1/6000 | 1/300 | 0/400 | 90/000 | Whitney and RoIfes” 2002 |
در خرما های خشک و تازه میانگین کاروتئونید کل %913و %973میلی گرم در 100 گرم خرما است .
در ارقام مختلف خرما در حدود0/033 و 3/03 میلی گرم در 100 گرم خرمای تازه و همچنین بین 0/051 و 2/900 میلی گرم در 100 گرم خرمای خشک می باشد . این تفاوت مقدار کاروتنوئید های موجود در خرما به دلایلی نظیر رسیدگی خرما” و روش های خشک کردن و تجزیه و تحلیلم میباشد . در ارقام مختلف خرما بسته به رنگ زرد و قرمز آن ” مقدار کل کاروتنوئید آنها با هم متفاوت است . که معمولا میوه های قرمز رنگ دارای کاروتنوئید های هیدروکربنی مانند لیکو پن” نئوروسپورین ” گاما کاروتن و سیگماکاروتن هستند .
در حالیکه میوه های زرد رنگ حاوی آلفا و بتا کاروتن و مخلوطی از استرهای اسید چرب کاروتنول میباشند .
و اما میزان از بین رفتن کاروتنوئید های میوه خرما در طول مدت خشک کردن باروش آفتابی “4-30 درصد می باشد .
مقدار کاروتنوئیدها در میوه های خشک نظیر انجیر و زردآلو به ترتیب 0/032و 2/2 میلی گرم در 100 گرم می باشد . نتیجه میگیریم میوه خرما با دارا بودن 0/973 میلی گرم کاروتنوئید در صد گرم ” می تواند به عنوان منبع نسبتا خوبی از کارو تنوئیدها در مقایسه با سایر میوه های خشک قرار بگیرد
شرکت تجاری درنای dornai.ir تهیه و توزیع ارقام با کیفیت خرمای جنوب در بسته بندی های شیک و با قیمتی مناسب ” در خدمت عزیزان وتجار گرامی در سراسر کشور می باشد .
با ما در تماس باشید ” —09125532588
شماره واتساپ””09385332588
تلگرام ” t.me/mehdi 2455 ——–
اینستگرام “instagram.com/m.a.dornai.ir
جیمیل شرکت “alimardani.mhdi31@gmail.com